Dit is Hannes

115

Hannes Kuiper (1945). Schilder, muzikant, levenskunstenaar. Zijn schilderijen herken je in een enkele oogopslag. Zijn muziek bij de eerste noot. Zijn gedichten vangen het bestaan in een handvol zinnen. En, om het in Hannes’ eigen woorden te zeggen: “Uiteindelijk draait het toch allemaal om de verbeelding.” Samen met zijn vrouw Christine Peursum woont hij al sinds jaar en dag in de Vijfhoek in hartje Haarlem waar zij ook hun eigen galerie hebben.
hannes5Schilderen doet hij al vanaf de jaren zestig. Autodidact. Muziek maken doet hij al net zo lang. Hannes’ schilderijen, steevast vol kleurige vogels, wolken, koeien en natuurlijk de zon. Hij maakte ‘Vogelvlucht’, zeven kleurige vogels op hoge houten palen die al sinds 1983 op het Wilsonplein in Haarlem staan. Hij maakte een groot, al even kleurrijk werk bij het Station Haarlem Spaarnwoude. En jarenlang zag je Hannes regelmatig door de stad lopen terwijl hij een metershoog bont beeld op wielen achter zich aan trok: Zijn ‘beeld van voorbij gaande aard’.

De muzikant Hannes Kuiper begon in de jaren zestig met een band die destijds Mr Mozes heette. Er werd gespeeld in de legendarische Haarlemse sociëteit Ekestos aan het Stationsplein en later in het niet minder illustere Electric Center aan de 20495Bakenessergracht. Begin jaren zeventig zou Hannes – als saxofonist! – drie jaar achtereen meedoen aan het Loosdrecht Jazz-festival (en jazzpaus Michiel de Ruyter vond het prachtig). In 1974 stond Mr Mozes zelfs in het voorprogramma van de destijds beroemde Sparks in het Amsterdamse Concertgebouw. In de daaropvolgende decennia volgden de groep Kachel en andere gedaanteverwisselingen, totdat Hannes uiteindelijk Elektrik Hannes werd. In 1995 verschenen de cd ‘Mompelingen’ en de single ‘Grote Rooie Auto’. Elektrik Hannes tourde door het land, speelde op festivals als Fast Forward en Crossing Border en live voor de vpro-radio. Hannes heeft altijd muziek gemaakt zoals hij schildert. Beide zijn een product van de verbeelding.

Wat is een Beter Leven
Dan dit leven
Het zijn of het niet te zijn
De Voor of achter uitgang
Het geld en het zij zo
Het gemompel mompel

Wat is een Beter Leven
Dan dit leven

(Uit het boek ‘Hannes’)

Het boek ‘Hannes’ verscheen in 1995 bij Uitgeverij De Toorts in Haarlem ter gelegenheid van Hannes’ vijftigste verjaardag. Behalve veel gedichten en schilderijen staat er een uitgebreid interview met de kunstenaar in, geschreven door Ko van Leeuwen. Verder schreven Bas Donker van Heel en Peter Bruyn verhalen over respectievelijk de beeldende kunst en de muziek van Hannes. De laatste exemplaren van het boek zullen te koop zijn tijdens de LP-presentatie op 23 december in het Patronaat.

Christien

Christien

“Vogelvlucht”

Advertenties